През 1872г. на първото общо събрание в Букурещ за председател на

...
През 1872г. на първото общо събрание в Букурещ за председател на
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме международния ден на танца

През 1872г. на  първото общо заседание в Букурещ за ръководител на Българския революционен комитет е определен Любен Каравелов . Идеята за създаване на обединен управителен център поражда след разпускането на Втората българска легия на Георги Раковски през май и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли 1868 година Тогава част от ББЦ дейците на някогашния Таен централен български комитет (ТЦБК), дружно с последователите на революционните хрумвания на Георги Раковски, поставят основите на групата „ Млада България “ и с поддръжката на групировката през 1868 – 1869 година Васил Левски подхваща първите две обиколки из българските земи и построяването на революционни комитети в тях.
Прочетете още
Програмата на БРЦК е оповестена на първо време в съветското емигрантско сп. " Народное дело " (август 1870 г.), а по-късно и на страниците на в. " Свобода " (октомври същата година). В най-разгърнат тип тя е изложена в брошурата " Български глас ", издадена също през 1870 година


Любен Каравелов

През 1877г. е  създадено Българското опълчение . То се включва в състава на съветската войска по време на Руско-турската война от 1877-1878. Опълченците вземат участие на всички огромни боеве по време на войната в това число и борбите на Шипка и Плевен. 

През 1917 година в борбата при Дойран по време на Първата Световна война поетъ т Гео Милев е ранен и след това губи едното си око . Неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и изгубва дясното си око. Поетът след това е погубен от управляващите през 1924, откакто е привикан на информация. 



През 2011г. състои се  сватбата на Уилям, Херцог на Кеймбридж и Кейт Мидълтън . Мидълтън не е от кралско родословие и в началото от кралския двор са срещу сватбата. Уилям е втори претендент престолонаследник за британската корона след татко си Чарлз.

Родени са българската поети  Елисавета Багряна  и  Любомир Левчев . Рожден ден честват артистът и притежател на Оскар  Даниел Дей-Люис  и тенис легендата  Андре Агаси

През 1982г. ЮНЕСКО афишира днешния ден за  Международен ден на танца . Денят не е определен инцидентно, тъй като е рождения ден на френския балет занаятчия Жан-Жорж Новер, модернизатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като бащата на актуалния балет.

От 1996г. в България се отбелязва деня за удостояване на починалите при трудови злополуки. 


Елисавета Багряна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР